Via Verde voorjaar 2021 voltooid

“De Via Verde zal dit voorjaar voltooid zijn”

De Kamer van Koophandel van Chieti/Pescara, vertegenwoordigd door de president Gennaro Strever en zijn plaatsvervanger Lido Legnini, nodigde alle hoofdrolspelers uit die betrokken waren bij de aanleg van het fiets- / voetpad, de Via Verde dei Trabocchi voor een discussietafel. Een intens debat vond plaats in het Becci-paviljoen van de toeristische haven “Marina di Pescara” ter gelegenheid van Ecomob, de enige beurs in Midden-Zuid-Italië over duurzame mobiliteit en ecologie.


Als Strever zich enerzijds de jaren herinnert die al verstreken zijn en het feit dat de baan nog niet officieel open is, antwoordt een van de vertegenwoordigers: “De Via Verde is zeker nog een bouwplaats die veel te laat klaar is, zeker vergeleken met het tijdstip van de aankondiging. Maar mede dankzij de medewerking van het Gewest konden we verschillende problemen oplossen, vooral die rond Torino di Sangro. Nu doen we ons best om het fietspad dit voorjaar op te leveren. “

Costa dei Trabocchi

Een bezienswaardigheid aan de Adriatische kust die je niet mag missen is te vinden, hier in de regio Abruzzo. De kustlijn van deze regio is gevarieerd met hoge rotsen en lange zandstranden, waarvan verschillende zijn bekroond met de ‘bandiera blu’ vanwege de schone stranden en het zuivere zeewater. Aan deze kust, van Ortona naar Vasto, strekt zich de Costa dei Trabocchi uit. Deze Trabocchi bestaan al eeuwenlang en ze werden zelfs gebouwd tot in Puglia. Tegenwoordig zijn er nog maar tiental Trabocchi over. Vanuit Pescara naar het zuiden kom je in het kleine badplaatsje San Vito Chietino. Vanaf hier staat met borden aangegeven dat je je aan de beroemde Costa dei Trabocchi bevindt.

Costa dei Trabocchi

De oorsprong van deze vreemde visinstallaties gaat terug naar het einde van de 17de eeuw. Ze zijn uitgevonden door boeren en niet door vissers. ‘La fame spinge il lupo fuori dalla tana’, oftewel ‘honger drijft een wolf uit zijn hol’. De boeren uit die tijd begrepen maar al te goed, wanneer de gewassen van het land niet goed waren, ze ook de ‘vruchten van de zee’ konden oogsten. Ze bedachten een veilig, maar ook een gemakkelijk systeem om te vissen. Zo werd de zee veroverd door de herders en boeren van Abruzzo. De primitief ogende houten constructies steken hoog boven de zee uit. De visinstallaties staan op palen boven het water en zijn bereikbaar via een gammele loopbrug die is bevestigd aan een wirwar van palen en planken. De vorm doet een beetje denken aan een reuze krab. De bekende Italiaanse dichter Gabriele D’Annuzio omschreef ze als een kolossale spin. De hoge armen met netten eraan kunnen worden opgetild en neergelaten met behulp van katrollen en touwen. Op deze manier kon men vanaf het land de vis uit het heldere water scheppen. Ze zien er een beetje gammel uit, maar ze hebben al vele stormen doorstaan.

Tot halverwege de vorige eeuw konden zo’n 5 gezinnen leven van de visvangst van een Trabocco. Daarna hebben de visnetten hun economische functie verloren. Tegenwoordig hebben ze een culturele rol gekregen en zijn ze een architectonisch symbool geworden voor dit gebied. De Trabocchi die langs de kust zijn overgebleven, worden door een speciale wet beschermd. Dit heeft ertoe geleid dat ze nu als museum of restaurant dienen. In de zee, bij Torino di Sangro is de afgelopen jaren een Trabocco zelfs helemaal opnieuw opgebouwd. De trabocchi die als restaurant dienen zijn klein, dus een tafel reserveren is hier echt noodzakelijk. Maar het is een geweldige belevenis.

Trabocco bij Torino di Sangro
Een van de Trabocco-restaurants bij Fossacesia

Giro d’ Italia 2020 in Abruzzo

Heel lang zag het ernaar uit dat er dit jaar helemaal geen Giro d’Italia zou worden georganiseerd. Maar niets is minder waar. Van 13 t/m 25 oktober vindt de mooiste ronde van het jaar toch weer plaats. En de route gaat dit jaar opnieuw door Abruzzo. Op 13 oktober gaat de 10e etappe van San Salvo naar Tortoreto Lido.

Fietsen in Abruzzo, Blockhaus

Eigenlijk mag je je racefiets niet vergeten wanneer je de regio Abruzzo bezoekt. Ik denk dat de beklimming van de Blockhaus (via Passo Lanciano) bij iedere fietser in de top 10 staat. De naam Blockhaus dateert uit de 19e eeuw, toen er bovenop de top een militaire post was in een houten blokhut. De beklimming doet echt niet onder voor die van de Stelvio of de Mortirolo. De aanloop vanuit Scafa is nog vrij vlak, maar in het plaatsje Lettomanoppello begint de klim echt; 26 kilometer, 2000 hoogtemeters, gemiddeld stijgingspercentage 7% en een steilste strook van 14%. De Giro d’Italia beklom de Blockhaus enkele keren, met als meest recente winnaar Nairo Quintana in 2017 (met Tom Dumoulin en Bauke Mollema op de 3e en 4e plaats).

Zorg dat je goed voorbereid aan je rit begint. Ik begin mijn rit vanuit Scafa. Het eerste stuk naar Lettomanoppello gaat over een vrij brede weg met nog weinig uitdaging. Maar vanaf Lettomanoppello wordt het meteen zwaar; 10 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 9%. Dit houdt aan tot Passo Lanciano met een schitterend stuk door het bos. Passo Lanciano is een klein wintersportdorpje met enkele (ski)liften. Je hebt er nu 20 km op zitten, nog 8 te gaan naar Madonna del Blockhaus della Maielletta. Het stuk door het bos is het lastigste, wanneer je het bos uit rijdt wordt het iets minder steil, maar het uitzicht is fantastisch. In de verte zie je Albergo Mama Rosa al liggen, vanaf hier begint de finale tot de top. Houdt hier goed rechts, anders rij je frontaal tegen een enorm rotsblok op de weg. Het landschap om je heen wordt steeds ruiger en kaler, maar vanaf hier zie je de enorme verzameling zendmasten op de top al staan. De weg wordt steeds smaller, je bent er bijna. Wat een geweldig uitzicht heb je hier op ruim 2100 meter!

Einde werkzaamheden in zicht voor Via Verde dei Trabocchi

Ondanks de vele problemen bij de aanleg van de fietsroute van Ortona naar Vasto, is nu toch een definitieve opleverdatum afgesproken: 31 juli 2020. De laatste twee knelpunten, Lago Dragoni in Torino di Sangro (landverschuiving) en de promenade in Casalbordino (instorting) worden de komende periode hersteld. Het grootste deel van de 42 kilometer lange fietsroute zal vanaf het voorjaar al geopend zijn, waarna ook de laatst stukjes dus vanaf augustus per fiets af te leggen zijn.

Ik verheug me er al op om in de zomer deze route, die voor auto’s afgesloten is fietsend af te leggen met een continu uitzicht over zee!