Costa dei Trabocchi

Een bezienswaardigheid aan de Adriatische kust die je niet mag missen is te vinden, hier in de regio Abruzzo. De kustlijn van deze regio is gevarieerd met hoge rotsen en lange zandstranden, waarvan verschillende zijn bekroond met de ‘bandiera blu’ vanwege de schone stranden en het zuivere zeewater. Aan deze kust, van Ortona naar Vasto, strekt zich de Costa dei Trabocchi uit. Deze Trabocchi bestaan al eeuwenlang en ze werden zelfs gebouwd tot in Puglia. Tegenwoordig zijn er nog maar tiental Trabocchi over. Vanuit Pescara naar het zuiden kom je in het kleine badplaatsje San Vito Chietino. Vanaf hier staat met borden aangegeven dat je je aan de beroemde Costa dei Trabocchi bevindt.

Costa dei Trabocchi

De oorsprong van deze vreemde visinstallaties gaat terug naar het einde van de 17de eeuw. Ze zijn uitgevonden door boeren en niet door vissers. ‘La fame spinge il lupo fuori dalla tana’, oftewel ‘honger drijft een wolf uit zijn hol’. De boeren uit die tijd begrepen maar al te goed, wanneer de gewassen van het land niet goed waren, ze ook de ‘vruchten van de zee’ konden oogsten. Ze bedachten een veilig, maar ook een gemakkelijk systeem om te vissen. Zo werd de zee veroverd door de herders en boeren van Abruzzo. De primitief ogende houten constructies steken hoog boven de zee uit. De visinstallaties staan op palen boven het water en zijn bereikbaar via een gammele loopbrug die is bevestigd aan een wirwar van palen en planken. De vorm doet een beetje denken aan een reuze krab. De bekende Italiaanse dichter Gabriele D’Annuzio omschreef ze als een kolossale spin. De hoge armen met netten eraan kunnen worden opgetild en neergelaten met behulp van katrollen en touwen. Op deze manier kon men vanaf het land de vis uit het heldere water scheppen. Ze zien er een beetje gammel uit, maar ze hebben al vele stormen doorstaan.

Tot halverwege de vorige eeuw konden zo’n 5 gezinnen leven van de visvangst van een Trabocco. Daarna hebben de visnetten hun economische functie verloren. Tegenwoordig hebben ze een culturele rol gekregen en zijn ze een architectonisch symbool geworden voor dit gebied. De Trabocchi die langs de kust zijn overgebleven, worden door een speciale wet beschermd. Dit heeft ertoe geleid dat ze nu als museum of restaurant dienen. In de zee, bij Torino di Sangro is de afgelopen jaren een Trabocco zelfs helemaal opnieuw opgebouwd. De trabocchi die als restaurant dienen zijn klein, dus een tafel reserveren is hier echt noodzakelijk. Maar het is een geweldige belevenis.

Trabocco bij Torino di Sangro
Een van de Trabocco-restaurants bij Fossacesia