Fietsen in Abruzzo, Blockhaus

Eigenlijk mag je je racefiets niet vergeten wanneer je de regio Abruzzo bezoekt. Ik denk dat de beklimming van de Blockhaus (via Passo Lanciano) bij iedere fietser in de top 10 staat. De naam Blockhaus dateert uit de 19e eeuw, toen er bovenop de top een militaire post was in een houten blokhut. De beklimming doet echt niet onder voor die van de Stelvio of de Mortirolo. De aanloop vanuit Scafa is nog vrij vlak, maar in het plaatsje Lettomanoppello begint de klim echt; 26 kilometer, 2000 hoogtemeters, gemiddeld stijgingspercentage 7% en een steilste strook van 14%. De Giro d’Italia beklom de Blockhaus enkele keren, met als meest recente winnaar Nairo Quintana in 2017 (met Tom Dumoulin en Bauke Mollema op de 3e en 4e plaats).

Zorg dat je goed voorbereid aan je rit begint. Ik begin mijn rit vanuit Scafa. Het eerste stuk naar Lettomanoppello gaat over een vrij brede weg met nog weinig uitdaging. Maar vanaf Lettomanoppello wordt het meteen zwaar; 10 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 9%. Dit houdt aan tot Passo Lanciano met een schitterend stuk door het bos. Passo Lanciano is een klein wintersportdorpje met enkele (ski)liften. Je hebt er nu 20 km op zitten, nog 8 te gaan naar Madonna del Blockhaus della Maielletta. Het stuk door het bos is het lastigste, wanneer je het bos uit rijdt wordt het iets minder steil, maar het uitzicht is fantastisch. In de verte zie je Albergo Mama Rosa al liggen, vanaf hier begint de finale tot de top. Houdt hier goed rechts, anders rij je frontaal tegen een enorm rotsblok op de weg. Het landschap om je heen wordt steeds ruiger en kaler, maar vanaf hier zie je de enorme verzameling zendmasten op de top al staan. De weg wordt steeds smaller, je bent er bijna. Wat een geweldig uitzicht heb je hier op ruim 2100 meter!

Einde werkzaamheden in zicht voor Via Verde dei Trabocchi

Ondanks de vele problemen bij de aanleg van de fietsroute van Ortona naar Vasto, is nu toch een definitieve opleverdatum afgesproken: 31 juli 2020. De laatste twee knelpunten, Lago Dragoni in Torino di Sangro (landverschuiving) en de promenade in Casalbordino (instorting) worden de komende periode hersteld. Het grootste deel van de 42 kilometer lange fietsroute zal vanaf het voorjaar al geopend zijn, waarna ook de laatst stukjes dus vanaf augustus per fiets af te leggen zijn.

Ik verheug me er al op om in de zomer deze route, die voor auto’s afgesloten is fietsend af te leggen met een continu uitzicht over zee!